Blog & nieuwsbrief

IFSO-opstellingen plaatst regelmatig op deze pagina het laatste blog nieuws over mijn praktijk, systemische werk, families en relaties.

Zorg dragen voor dat wat niet jouw verantwoordelijkheid is.

zorgen

Tijdens de workshop op 14 september zagen we hoe je als kind soms zorgtaken op je neemt, die eigenlijk bij de ouders horen. Het is verdrietig dat je al op jonge leeftijd die rol (onbewust) aanneemt en je in je volwassen leven die verantwoordelijkheid blijft voelen en dit je eigen geluk in de weg kan staan.

Je voelt als kind de druk uit systeem en heb je geen keuze om de rol op je te nemen, toch plaats je jezelf tegelijkertijd systemisch boven de anderen.

Het innemen van de juiste plek in je gezin tijdens de opstelling kan veel rust en opluchting geven. Het voelt minder zwaar… het lijkt zo simpel… maar toch niet eenvoudig, want je hebt veel gedragen terwijl je nog maar zo klein was!

Secundaire emoties kunnen vaak een masker zijn voor de primaire emotie. Zo kan boosheid eigenlijk verdriet verbergen, of lachen een gemis verhullen. Om tot de kern van primaire emoties te komen, zijn specifieke zinnen essentieel. Dit zijn systemische zinnen die tijdens een opstelling worden gebruikt om inzicht te verschaffen en verandering te stimuleren. Ze zijn bij Irma van IFSO van groot belang en worden bij elke opstelling uitgesproken, waardoor deze zinnen de weg kunnen effenen voor het vinden van je eigen pad en zo je juiste plaats binnen je systeem in te nemen.

Ervaring cliënt

Irma, ik wil je iets vertellen over mijn laatste opstelling. Het is opmerkelijk hoe zo’n opstelling relaties en communicatie kan veranderen.

Een dag na mijn persoonlijkeopstelling, na maanden van stilte, ontving ik een bericht van mijn familielid. Het was een kort maar krachtig bericht over onze langdurige stilte en geen contact.

Het is verbazingwekkend dat er contact werd gezocht gelijk de dag na de opstelling, vooral na het uitspreken van de systemische zinnen. Ik moest het even laten bezinken, maar uiteindelijk heb ik kunnen antwoorden. Met de hoop dat dit daadwerkelijk het begin is van een verandering in onze relatie!

Alle informatie en verhalen zijn altijd vertrouwelijk.

Met toestemming heb ik dit bericht geplaatst en het persoonlijke weggelaten.

heliconia-8599119_1280

*Je kunt hier zien dat wanneer je de energie anders positioneert tijdens een opstelling, dit een andere reactie in het veld kan uitlokken. Dit is een cruciale stap in het genezingsproces en het begrijpen van de dynamiek binnen een familie.

Als ik mijn ogen sluit.

De documentaire “Als ik mijn ogen sluit”, die op 15 augustus op NPO wordt uitgezonden, heeft een diepe indruk op mij gemaakt en zal waarschijnlijk vooral mensen raken wiens voorouders in Japanse interneringskampen hebben gezeten.

Dit thema komt vaak aan bod in mijn workshops over familieopstellingen.

Het is duidelijk dat de ervaringen van voorouders in interneringskampen diepe sporen nalaten die generaties lang kunnen doorwerken. Uit onderzoek blijkt dat historisch trauma het welzijn van nakomelingen kan beïnvloeden, wat kan leiden tot fysieke gezondheidsproblemen, mentale gezondheidsissues en een veranderde familiedynamiek.

Familieopstellingen bieden een waardevolle methode om deze complexe erfenis te onderzoeken en te verwerken, en helpen bij het vinden van een manier om met deze historische last om te gaan en een eigen pad naar de toekomst uit te stippelen.

Een opstelling kan gebeurtenissen een plaats geven, vooral voor diegenen die tot de tweede, derde of vierde generatie behoren. We kunnen gebeurtenissen niet veranderen, maar door inzicht, begrip en acceptatie kunnen we leren om meer innerlijke vrede te vinden en beter om te gaan met gebeurtenissen en onze omgeving.

Innerlijke autoriteit

innerlijke autoriteit
Zaterdag 13 juli 2024
 
Vandaag, tijdens de opstellingen, hebben we kunnen zien dat we ergens in ons leven teruggeworpen worden op onszelf. De uitdaging is dan dat we gaan vertrouwen op onze eigen innerlijke autoriteit. Dit is beslist geen gemakkelijk proces.
 
Door onze pijn te accepteren, erdoorheen te gaan, alles te voelen en ons bewust te worden van onze donkere kanten, kunnen we stoppen met op anderen te projecteren om zo verandering bij onszelf teweeg te brengen.

Alle informatie en verhalen die tijdens een opstelling behandeld worden zijn altijd vertrouwelijk, in dit bericht is het persoonlijke weggelaten.

Dragen voor iemand in je systeem

Rug-, nek- en schouderklachten kunnen ontstaan door het dragen van een emotionele last van de ouders. Vandaag, tijdens de workshopopstellingen, werd zichtbaar hoe deze fysieke pijn aangeeft waar (in het systeem) niet naar gekeken kan worden omdat het te pijnvol was. Helaas komt het dan naar boven bij een latere generatie in het systeem en liet zich vandaag zien via een fysieke klacht.
 
In een opstelling onderzoeken we verborgen loyaliteiten en onuitgesproken pijn binnen de familie om inzicht te krijgen in patronen die fysieke klachten kunnen veroorzaken. Het doel is om deze patronen te herkennen, te doorbreken en ruimte te scheppen door de pijn binnen het systeem te erkennen en op de juiste plek te laten, zodat deze lasten niet overgaan op volgende generaties.
heart-1908901_1280

Tegenstand

www.ifso-opstellingen.nll
Tegenstand kan in ons leven een belangrijke leerervaring zijn, wanneer het leidt tot het inzicht dat verschillen niet per se in ontwrichting hoeven uit te monden. In feite komen er door schijnbare tegengestelde krachten unieke kwaliteiten, krachten en zwakheden die we allemaal bezitten, aan het licht.
We beschouwen verdriet gewoonlijk als het tegenovergestelde van vreugde; donker als het tegenovergestelde van licht en de dood als het tegenovergestelde van het leven. Maar vanuit een breder perspectief (een opstelling) zijn deze kenmerken de dualistische aspecten van de eenheid. Het één dient en handelt tegengesteld aan het ander en zonder dit onderscheid zou het leven maar een saaie boel zijn. Als je een tegengesteld gezichtspunt hebt ten opzichte van de mening van iemand anders, wordt het lastig als de tegenstelling tweedracht in de relatie zaait.
Door middel van een opstelling kunnen we kijken waar je vastloopt en waar eenheid te scheppen valt in de relatie tot de ander of het conflict, zodat elke persoon zich vrij kan voelen. Tijdens een workshop is het van belang dat jij je standpunt zonder angst voor veroordeling of afwijzing naar voren kan brengen.
Tijdens een opstelling is het van belang om neutraal te werk te gaan om vervolgens dichter tot de ander of conflict toe te komen. Dat kan weleens moeilijk zijn, maar als je doorzet, zal het resultaat je meer dan waard zijn en kan het je onverwachte voordelen opleveren.
Heb jij een vraag, meld je aan voor een opstelling.
Dit kan een privesessie zijn of meedoen met een workshop.

Start van 2024

Bijna elke levensvraag waarin jij vastloopt, gerelateerd aan familie, relatie, gezondheid of werk kunnen doormiddel van een opstelling zichtbaar gemaakt worden. Elke maand is er een workshop Familie-& systeemopstellingen. Een opstelling kan (verborgen) blokkades zichtbaar maken waardoor het mogelijk is om deze helder te krijgen zodat je beter met de situatie om kunt gaan. Het is ook mogelijk om tijdens een privésessie jou levensvragen te behandelen. Omdat ik systemisch ben opgeleid zie en hoor ik jou niet alleen als individu, maar ook als iemand die onderdeel uitmaakt van het systeem. We kunnen echter pas compleet en bij onszelf zijn als alles een plaats mag hebben in onszelf, ook dat wat we bijvoorbeeld afwijzen vanuit het systeem.

Het nieuwe jaar is gestart! En wat is een betere manier om 2024 te beginnen met je focus op je welzijn. Ik merk nu dat er veel vragen over levensthema’s gesteld worden. Vragen die je in het nieuwe jaar graag veranderd zou willen zien, denk aan vragen over thema’s als:

  • Wie ben ik en wat wil ik echt
  • De relatie of band met je ouders
  • Jezelf niet goed genoeg voelen
  • Niet voor jezelf durven kiezen
  • Je niet op je plek voelen of niet kunnen aarden
  • Jezelf niet op de voorgrond durven zetten
  • Je niet gezien voelen
  • Jezelf openstellen voor de liefde
  • Meer inzicht krijgen in ziekte of lichamelijke klachten
b07285b7-bba7-4efb-81fb-c2df55ec5329

“Vertel me eens iets over het gezin waarin je bent opgegroeid.”

De plek die je inneemt, in een organisatie, in relaties of in je eigen gezin,
heeft veel te maken met de plek die je had in het gezin waarin je bent
opgegroeid. 
Systemen (zoals families en organisaties) kennen van nature een
ordening.
In families staan vaders en moeders in die ordening gelijk aan elkaar,
maar vóór hun kinderen. Dat wil niet zeggen dat ze beter zijn dan hun
kinderen, of meer waard zijn als mens, ouders waren er gewoon eerder.

  • Plek van ouders en de plek van kinderen.
  • Welke gewoontes uit je geboorte gezin draag jij nu nog?
  • Het hier en nu
Irma van der Wilt - Weernink

Ben jij jezelf kwijt, herken jij jezelf niet meer?

www.ifso-opstellingen.nl

Mensen die hiermee worstelen zijn gewend om zichzelf aan te passen, ze geven liever dan nemen, soms zelfs ‘verdwijnen’ ze voor de ander en cijferen zo zichzelf letterlijk weg. Het kan gebeuren dat je niet meer weet waar jij voor staat, niet meer weet wie je nu echt bent, of wie je zou willen zijn. In mijn praktijk zie ik dit vaak bij gevoelige mensen of mensen die het gevoel hebben niet gezien te worden. We kunnen dan aan het werk gaan met een systeem- of persoonlijke opstelling. Cliënten hebben dan bijvoorbeeld één van de onderstaande problemen:

  • Je voelt je niet gelukkig
  • Problemen weg lachen
  • je veroordeelt  anderen vaak 
  • Je zoekt veel bevestiging van anderen

Bijna elke levensvraag waarin jij vastloopt, gerelateerd aan familie, relatie, gezondheid of werk kunnen doormiddel van een opstelling zichtbaar gemaakt worden. Elke maand is er een workshop Familie-& systeemopstellingen. Een opstelling kan (verborgen) blokkades zichtbaar maken waardoor het mogelijk is om deze helder te krijgen zodat je beter met de situatie om kunt gaan. Het is ook mogelijk om tijdens een privésessie jou levensvragen te behandelen. Omdat ik systemisch ben opgeleid zie en hoor ik jou niet alleen als individu, maar ook als iemand die onderdeel uitmaakt van het systeem. We kunnen echter pas compleet en bij onszelf zijn als alles een plaats mag hebben in onszelf, ook dat wat we bijvoorbeeld afwijzen vanuit het systeem.

Maart 2020

Het jaar 2020
 
Staan wij als wereld op een keerpunt en waar sta jij?
De wereld verandert razendsnel.
Gaan we naar een structureel ander wereldbeeld toe?
Staan we aan de vooravond van een omwenteling?
Of zitten we er al middenin?
Al sinds de mensheid bestaat, is de vraag waarheen het heengaat met ‘deze wereld’. Welke veranderingen moet we doorgaan, doorvoelen, en hoe kunnen we onze onszelf weer in balans brengen.
We zijn verbonden met andere werelddelen, met andere bevolkingsgroepen maar ook zeer zeker met onze naasten.
En ieder van ons loopt nu tegen een beperking, een verandering, op.
www.ifso-opstellinen.nl

Agenda workshops

Blog & nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?
+/- 4x per jaar.

* verplicht in te vullen