Blog & nieuwsbrief

IFSO-opstellingen plaatst regelmatig op deze pagina het laatste blog nieuws over mijn praktijk, systemische werk, families en relaties.

Dragen voor iemand in je systeem

Rug-, nek- en schouderklachten kunnen ontstaan door het dragen van een emotionele last van de ouders. Vandaag, tijdens de workshopopstellingen, werd zichtbaar hoe deze fysieke pijn aangeeft waar (in het systeem) niet naar gekeken kan worden omdat het te pijnvol was. Helaas komt het dan naar boven bij een latere generatie in het systeem en liet zich vandaag zien via een fysieke klacht.
 
In een opstelling onderzoeken we verborgen loyaliteiten en onuitgesproken pijn binnen de familie om inzicht te krijgen in patronen die fysieke klachten kunnen veroorzaken. Het doel is om deze patronen te herkennen, te doorbreken en ruimte te scheppen door de pijn binnen het systeem te erkennen en op de juiste plek te laten, zodat deze lasten niet overgaan op volgende generaties.
heart-1908901_1280
www.ifso-opstellingen.nll
Tegenstand kan in ons leven een belangrijke leerervaring zijn, wanneer het leidt tot het inzicht dat verschillen niet per se in ontwrichting hoeven uit te monden. In feite komen er door schijnbare tegengestelde krachten unieke kwaliteiten, krachten en zwakheden die we allemaal bezitten, aan het licht.
We beschouwen verdriet gewoonlijk als het tegenovergestelde van vreugde; donker als het tegenovergestelde van licht en de dood als het tegenovergestelde van het leven. Maar vanuit een breder perspectief (een opstelling) zijn deze kenmerken de dualistische aspecten van de eenheid. Het één dient en handelt tegengesteld aan het ander en zonder dit onderscheid zou het leven maar een saaie boel zijn. Als je een tegengesteld gezichtspunt hebt ten opzichte van de mening van iemand anders, wordt het lastig als de tegenstelling tweedracht in de relatie zaait.
Door middel van een opstelling kunnen we kijken waar je vastloopt en waar eenheid te scheppen valt in de relatie tot de ander of het conflict, zodat elke persoon zich vrij kan voelen. Tijdens een workshop is het van belang dat jij je standpunt zonder angst voor veroordeling of afwijzing naar voren kan brengen.
Tijdens een opstelling is het van belang om neutraal te werk te gaan om vervolgens dichter tot de ander of conflict toe te komen. Dat kan weleens moeilijk zijn, maar als je doorzet, zal het resultaat je meer dan waard zijn en kan het je onverwachte voordelen opleveren.
Heb jij een vraag, meld je aan voor een opstelling.
Dit kan een privesessie zijn of meedoen met een workshop.

Start van 2024

Bijna elke levensvraag waarin jij vastloopt, gerelateerd aan familie, relatie, gezondheid of werk kunnen doormiddel van een opstelling zichtbaar gemaakt worden. Elke maand is er een workshop Familie-& systeemopstellingen. Een opstelling kan (verborgen) blokkades zichtbaar maken waardoor het mogelijk is om deze helder te krijgen zodat je beter met de situatie om kunt gaan. Het is ook mogelijk om tijdens een privésessie jou levensvragen te behandelen. Omdat ik systemisch ben opgeleid zie en hoor ik jou niet alleen als individu, maar ook als iemand die onderdeel uitmaakt van het systeem. We kunnen echter pas compleet en bij onszelf zijn als alles een plaats mag hebben in onszelf, ook dat wat we bijvoorbeeld afwijzen vanuit het systeem.

Het nieuwe jaar is gestart! En wat is een betere manier om 2024 te beginnen met je focus op je welzijn. Ik merk nu dat er veel vragen over levensthema’s gesteld worden. Vragen die je in het nieuwe jaar graag veranderd zou willen zien, denk aan vragen over thema’s als:

 • Wie ben ik en wat wil ik echt
 • De relatie of band met je ouders
 • Jezelf niet goed genoeg voelen
 • Niet voor jezelf durven kiezen
 • Je niet op je plek voelen of niet kunnen aarden
 • Jezelf niet op de voorgrond durven zetten
 • Je niet gezien voelen
 • Jezelf openstellen voor de liefde
 • Meer inzicht krijgen in ziekte of lichamelijke klachten
b07285b7-bba7-4efb-81fb-c2df55ec5329

Verdeeldheid

nov 23
De machtsspelletjes waar we thuis, achter gesloten deuren, ons hart aan ophalen, zijn niet anders dan die de verdeling veroorzaken tussen de landen van deze wereld. Het is de hoogste tijd dat we het idee loslaten, dat het creëren van verdeeldheid en leed ons leven verbetert of veiligermaakt. Met een grotere harmonie als doel, is nu de tijd aangebroken om de kloof te herstellen en niet om hem groter te maken.
Respect hebben voor elk mens vraagt niet alleen om tolerantie voor de verschillen, maar een werkelijke bereidheid om met ze samen te werken. Het is een gigantische stap naar het verbeteren van onszelf en de wereld, zodra we ons volledig realiseren dat onze verlangens, onze hoop en onze dromen een universeel gedeelde band is, waardoor weallemaal met elkaar verbonden zijn.
Wanneer je met andere mensen samen werkt, kijk dan eerst naar jezelf om je neiging om te oordelen of te manipuleren uit de weg te ruimen. Deze benadering zet de deur open voor een positieve verandering, die bij jou begint en die een grote invloed op andere mensen heeft. Als menselijke wezens hebben we de intelligentie om te leren van het verleden dat we met elkaar delen en om een betere wereld als erfdeel voor onze kinderen te creëren.
 
Verbeter de wereld en begin bij jezelf — nu — in je eigen huis en met je familie — Ma deva padma
 
kijken naar waar er in jouw systeem de machtsspelletjes zijn, dat kan!
Maak een afspraak en laten we systemisch aan het werk gaan.
Dit kan in een persoonlijke sessie of in groepsverband!
Neem contact op met Irma info@ifso-opstellingen.nl – 06 23 54 28 85 voor de mogelijkheden.

“Vertel me eens iets over het gezin waarin je bent opgegroeid.”

De plek die je inneemt, in een organisatie, in relaties of in je eigen gezin,
heeft veel te maken met de plek die je had in het gezin waarin je bent
opgegroeid. 
Systemen (zoals families en organisaties) kennen van nature een
ordening.
In families staan vaders en moeders in die ordening gelijk aan elkaar,
maar vóór hun kinderen. Dat wil niet zeggen dat ze beter zijn dan hun
kinderen, of meer waard zijn als mens, ouders waren er gewoon eerder.

 • Plek van ouders en de plek van kinderen.
 • Welke gewoontes uit je geboorte gezin draag jij nu nog?
 • Het hier en nu
Irma van der Wilt - Weernink

Ben jij jezelf kwijt, herken jij jezelf niet meer?

www.ifso-opstellingen.nl

Mensen die hiermee worstelen zijn gewend om zichzelf aan te passen, ze geven liever dan nemen, soms zelfs ‘verdwijnen’ ze voor de ander en cijferen zo zichzelf letterlijk weg. Het kan gebeuren dat je niet meer weet waar jij voor staat, niet meer weet wie je nu echt bent, of wie je zou willen zijn. In mijn praktijk zie ik dit vaak bij gevoelige mensen of mensen die het gevoel hebben niet gezien te worden. We kunnen dan aan het werk gaan met een systeem- of persoonlijke opstelling. Cliënten hebben dan bijvoorbeeld één van de onderstaande problemen:

 • Je voelt je niet gelukkig
 • Problemen weg lachen
 • je veroordeelt  anderen vaak 
 • Je zoekt veel bevestiging van anderen

Bijna elke levensvraag waarin jij vastloopt, gerelateerd aan familie, relatie, gezondheid of werk kunnen doormiddel van een opstelling zichtbaar gemaakt worden. Elke maand is er een workshop Familie-& systeemopstellingen. Een opstelling kan (verborgen) blokkades zichtbaar maken waardoor het mogelijk is om deze helder te krijgen zodat je beter met de situatie om kunt gaan. Het is ook mogelijk om tijdens een privésessie jou levensvragen te behandelen. Omdat ik systemisch ben opgeleid zie en hoor ik jou niet alleen als individu, maar ook als iemand die onderdeel uitmaakt van het systeem. We kunnen echter pas compleet en bij onszelf zijn als alles een plaats mag hebben in onszelf, ook dat wat we bijvoorbeeld afwijzen vanuit het systeem.

Maart 2020

Het jaar 2020
 
Staan wij als wereld op een keerpunt en waar sta jij?
De wereld verandert razendsnel.
Gaan we naar een structureel ander wereldbeeld toe?
Staan we aan de vooravond van een omwenteling?
Of zitten we er al middenin?
Al sinds de mensheid bestaat, is de vraag waarheen het heengaat met ‘deze wereld’. Welke veranderingen moet we doorgaan, doorvoelen, en hoe kunnen we onze onszelf weer in balans brengen.
We zijn verbonden met andere werelddelen, met andere bevolkingsgroepen maar ook zeer zeker met onze naasten.
En ieder van ons loopt nu tegen een beperking, een verandering, op.
www.ifso-opstellinen.nl

Agenda workshops

Blog & nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?
+/- 4x per jaar.

* verplicht in te vullen