Trainingen

Er is een divers aanbod aan trainingen speciaal ontwikkeld voor je persoonlijke ontwikkeling en levensvraagstukken.

“Vertel me eens iets over het gezin waarin je bent opgegroeid.”

De plek die je inneemt, in een organisatie, in relaties of in je eigen gezin, heeft veel te maken met de plek die je had in het gezin waarin je bent opgegroeid.  Systemen (zoals families en organisaties) kennen van nature een ordening.
In families staan vaders en moeders in die ordening gelijk aan elkaar, maar vóór hun kinderen. Dat wil niet zeggen dat ze beter zijn dan hun kinderen, of meer waard zijn als mens, ouders waren er gewoon eerder.

Plek van ouders en de plek van kinderen.
Bij de ouder horen andere verantwoordelijkheden en taken dan bij het kind.
Toch ontstaat er in veel systemen een vorm van “(plek)verwarring”.
Soms hoor je wel eens “Ik ben dikke vrienden met mijn pa of ma”. Dan nemen de ouders hun verantwoordelijkheid als ouder te weinig, waardoor het kind minder kind kan zijn. Wanneer één van de ouders vanwege ziekte de zorg voor de kinderen niet meer op zich kan nemen of jong overlijdt, komt soms (onbewust) een van de kinderen terecht op de ouder-plek, doordat ze de rol van de ouder innemen. Het kind kan dan zeggen: “Ik was toch een beetje de ouder in huis.” En met die uitspraak zie je verschuiving van het kind-plekje naar volwassenkind-plekje.

Welke gewoontes uit je geboorte gezin draag jij nu nog?
Je kan zo gewend zijn aan de ouder (plek), dat je nu nog steeds te veel taken en  verantwoordelijkheden op je neemt. En wat geef jij nu (onbewust) door aan jouw eigen kinderen? We hebben de (onbewuste) neiging om de gewoontes uit ons geboortesysteem te herhalen. We nemen in het hier en nu onze plek in, zoals we dat jong geleerd hebben. Dat geeft een gevoel van veiligheid, zelfs als jouw huidige systeem in opstand komt.

Het hier en nu
Sta eens stil bij de plek die jij had in je geboortegezin. Werd jij gezien, of juist niet? Zagen jouw opvoeders jou als kind of kreeg je juist veel verantwoordelijkheid? Was jij de stille, de mediator, de clown, de rebel, de makkelijke, de verzorger? En hoe zie je dat terug in hoe je dat in het hier en nu doet?

Herken jij jezelf in het bovenstaande en heb je vragen? Wil je een andere plek innemen ten gunste van jouw persoonlijke ontwikkeling? Wil je ontdekken hoe oude patronen van invloed zijn op je huidige functioneren?

IFSO-opstellingen
Neem contact met mijn op en we kunnen dan bespreken welke manier van begeleiding het best bij jou past? Of meld je aan voor de workshop familieopstellingen – zie hieronder de agenda voor komend jaar.

Agenda

Contact 

Contact

Neem contact op met Irma ● ifso.opstellingen@gmail.com●
● 06 23 54 28 85 ●

Facebook

Volg IFSO-opstellingen op facebook ● opstellingen ● systeem coach ● trainingen ● numerologie

Nieuwsbrief Ontvangen? ± 4x per jaar

* indicates required